Gazdaság

A Washington Post publicistája szerint aki Orbán Viktort támogatja, az Kína törekvéseit is segíti

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 16:30

Rajonganak az amerikai konzervatívok Orbán Viktorért, pedig Magyarország az Egyesült Államok legfőbb ellenfelével, Kínával is szövetkezik.

Mi a közös a nacionalista jobboldalban és a Kínai Kommunista Pártban? Mindketten szeretik Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – írta a Washington Postban Marc A. Thiessen konzervatív publicista.  

Szerinte különösen aggályos, hogy a CPAC-rendezvényen körülrajongták Orbán Viktort, a Heritage Foundation elnöke, Kevin Roberts például „a konzervatív kormányzás mintájának” nevezte a magyar kormányfő tevékenységét.

Igazán ez volna a követendő példa? – vetette fel Marc A. Thiessen, aki több ellenérvet is hozott: 

  • Orbán Viktor korábban Tusványoson „kevert fajú világról” beszélt, ez egy amerikai politikus esetében azonnal a karrier végét jelentette volna.
  • A magyar gyerekvédelmi rendszer hiányosságai óriási botrányt okoztak Magyarországon.
  • Orbán Viktor nyíltan támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki megtámadta Ukrajnát. 

A publicista szerint ha ez kevés volna az amerikai konzervatívoknak (szélsőjobboldaliaknak), az mindenképpen intő jel, hogy Orbán Viktor látványosan barátkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki hamarosan Magyarországra is látogat

Márpedig Kína az elmúlt években vörös posztóvá vált az Egyesült Államokban, és még Donald Trump volt amerikai elnök is nyíltan bírálta az országot. A publicista hosszan sorolta a kínai befolyás növekedésének jeleit (7,6 milliárd dollárnyi hitel felvétele, Budapest-Belgrád vasút építése, kínai rendőrök megjelenése Budapesten stb.), de az egyik legfájóbb pont, hogy Magyarország stratégiai együttműködési megállapodást írt alá – az Egyesült Államokban tiltólistán szereplő – Huawei-jel.

Orbán Viktor nacionalizmusa nem összeegyeztethető az Egyesült Államok konzervativizmusával, mert amit meg akarunk őrizni, az nem faji vagy etnikai kérdés, hanem egy eszme: az emberi szabadság eszméje. Orbán Viktor felkarolta ezeknek az elveknek az ellenségeit – írta Marc A. Thiessen, aki szerint ezáltal a CPAC támogatja a kommunista Kína befolyásszerzési törekvéseit, és aláássa az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Gazdaság#huawei#kína#egyesült államok#konzervatív#orbán viktor#cpac

Címlapról ajánljuk