Belföld

Orbán Viktor elárulta, miért takarták le a tibeti zászlókat Budapesten

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 14:50

Szerinte a Magyarországra érkezőket megilleti a vendégjog, ezt pedig térben el kell választani a tiltakozás jogától. 

Háromnapos magyarországi állami látogatásának végén Hszi Csin-ping kínai elnök és házastársa, Peng Li-jüan közös ebéden vett részt Orbán Viktor miniszterelnökkel és feleségével, Lévai Anikóval Budapesten – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Orbán Viktor emlékeztetett arra: már 2009-ben, Pekingben, amikor Hszi elnök még Kína alelnöke volt, ő pedig a magyar ellenzék vezetője, megállapodtak, hogy erősíteni fogják a magyar-kínai kapcsolatokat. Most pedig, 15 évvel később 18 megállapodást írhattak alá, és új terveket, új célokat is meghatároztak.

A Telex néhány kérdést is fel tudott tenni a miniszterelnöknek, egyebek mellett azt, hogy miért takarták le a tibeti zászlókat Budapesten a kínai elnök látogatása idején. Orbán Viktor erre azt felelte, hogy ez egy régi vita, amit már néhány évvel ezelőtt lefolytattak, amikor a kínai miniszterelnök járt a magyar fővárosban. 

Itthon véleménynyilvánítási szabadság van, de az ideérkező vendégeket megilleti a vendégjog. Ezt a két jogot kell összehangolni.

– fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: nem engedik meg, hogy a Magyarországra érkező vendégek látogatásának értékét lerombolják, ezért térben elválasztják a tiltakozókat és a vendég üdvözlését. 

Rákérdeztek Orbán Viktornál arra is, hogy milyen biztonsági kockázatot rejt a Kínával való üzletelés. A miniszterelnök szerint Magyarországnak szigorú biztonsági rendszere van, amely minden féllel szemben megvédi az országot, így ha szükséges, akkor Kínával szemben is. Ez szerinte szuverenitási kérdés. 

A kínai rendőrök budapesti jelenlétéről azt mondta, hogy ez csak egy közrendvédelmi ügy, és az egyenruhások csak segítenek a várhatóan rengeteg turista megjelenése után a hazai rendőröknek. Hozzátette: ezt a megoldást más országokban is alkalmazzák, nemcsak Magyarországon.  

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#Hszi Csin-ping#kína#elnök#látogatás

Címlapról ajánljuk