Belföld

Kiperelték a Bosnyák téri gigaberuházás szerződéseit

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 18:17

244 milliárd forintért veszi meg az állam a Bosnyák téri irodaházakat, de a kivitelezőnek csak akkor fizetnek, ha az megállapodást köt az önkormányzattal. 

Hadházy Ákos a Transparency segítségével kiperelte azt a szerződést, amit a Magyar Állam kötött a Bosnyák téri kormányközeli gigaberuházás kivitelezőjével. A dokumentumból az derül ki, hogy a Bayer-csoportnak meg kell állapodnia az önkormányzattal, különben nem fizet neki az állam – írja a Telex.

A Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója a Bayer Construct Zrt., aminek tulajdonosa az Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt korábban lekötelező Balázs Attila. Tavaly júniusban derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az épülő zuglói városközpontban 244 milliárd forintért megvásárolhatja az irodaépületeket, de az erről szóló szerződést nem volt hajlandó kiadni.

A lap emlékeztet: az állam ezzel nagy terhet vesz le a beruházó válláról, hiszen nem a Bayer-cégcsoportnak kell majd bérlőket keresnie a hatalmas irodákba, tehát sokkal kevesebbet kell dolgozniuk azért, hogy megtérüljön számukra ez a beruházás. MIndezt korábban Hadházy Ákos is szóvá tette, majd közadatigénylést is benyújtott.

A zuglói önkormányzati képviselő a Telexnek elmondta: megérte kiperelni a szerződést, „hiszen nem véletlenül titkolták olyan nagyon”. Hadházy megjegyezte, a szerződés megkötése előtt nem került sor értékbecslésre, annak aláírásakor még kész tervek sem voltak, ennek ellenére 5 nappal később már utalt 10 százalék+áfa foglalót az állam. Az viszont eddig nem volt ismert, hogy ezen felül

az állam csak akkor fizet további vételárrészleteket a 244 milliárdból a Bayer-csoportnak, ha településrendezési szerződést (trsz) kötnek a XIV. kerületi önkormányzattal.

Mint írják, a beruházó jogelődje ugyanis pályázat útján jutott a Zugló központi részén lévő telekhez, ezért cserébe különböző közcélú vállalásokat tett. A kötelezettségek nagyobb része továbbra is érvényes, elvileg tehát a Bayer projektcégének teljesítenie kellene ezeket a vállalásokat, vagy meg kellene állapodnia az önkormányzattal ezek elhagyásáról.

A lap szerint a cég várhatóan pénzzel fogja kárpótolni az önkormányzatot, de hogy mennyivel, arról egyelőre nem sikerült megegyezni. Megjegyzik, Dienes János kerületi főépítész a trsz-tervezetekhez fűzött szakvéleményeiben rendre megállapította, hogy a 

Horváth Csaba, a kerület MSZP-s polgármestere által behozott tervezetek egyoldalúan a beruházónak kedveznek, és hogy a fizetési vállalás nem volt arányos az elengedni kívánt vállalásokkal. 

Ő volt az, aki beperelte az önkormányzatot, miután szerinte azért mondatták le posztjáról, mert Horváth Csabának nem tetsző szakvéleményeket fogalmazott meg, ezt ők viszont vitatták. A lapnak a polgármester egyébként azt mondta, a Bayer megtagadta a szerződés átadását az önkormányzatnak, ezért nem tudtak a kitételről, ami jobb tárgyalási pozíciót biztosítana nekik.

Azt írják, Horváth Csaba a Bayer által legutóbb ajánlott 2,5 milliárd helyett minimum 3,5 milliárdot kérne, ám több zuglói ellenzéki képviselő is úgy gondolja, hogy ez még mindig kevés. Nem csak ahhoz mérten, hogy a Bayer 244 milliárdot kapna az államtól az irodakomplexumért, de ahhoz képest is, hogy az önkormányzat elengedné például azt a vállalást, hogy a beruházó megépít egy 400 férőhelyes P+R parkolót.

Januárban egyébként arról írtunk: egy év alatt majdnem félmillió köbméter termálvizet, azaz naponta 2900 köbmétert használhat fel a Bosnyák téren épülő Zuglói Városközpont, amit végül a Rákos-patakba engednének bele.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi / Branstetter Sándor

#Belföld#zugló#bosnyák tér#zuglói városközpont#bayer construct zrt.#tiborcz istván#horváth csaba#önkormányzat#megállapodás#szerződés#hadházy ákos#transparency international

Címlapról ajánljuk